Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Zásnuby bohoslovce, aneb udělování služeb v Nepomucenu

3. 2. 2008 16:25
Rubrika: z Říma

Tentokráte Vám představím takovou menší slávu, která se odehrála na naší koleji na začátku ledna, jednalo se o udělení dvou služeb – kandidatury a akolytátu. Povědomí čtenáře blogu o tom, co je kandidatura asi nebude veliké, tak na úvod dám pár základních dat, abychom si to ujasnili. Akolytát rozebírat nebudu, ten mám přijímat, dá-li Pán, otec biskup a dalších x faktorů, příští rok. 


Kandidatura mi připomíná zásnuby. Jednou jsem byl svědkem zásnub mých dobrých kamarádů, bylo to na horách v jedné kapli. Kněz měl takový speciální formulář a oni tam před Bohem a veřejností (pár kamarádů a my budoucí svědci) si slíbili, že to ze svým vztahem myslí vážně a že se budou snažit, dobře se připravit na manželství. Nejprve jsem z toho byl zmatený, nechápal jsem rozdíl slibu tohoto a manželského, ale došlo mi to až časem.

Taky mi to trochu připomíná obláčku v klášteře, kdy mladý muž nebo dívka předstopí před svoji komunitu a přijme jméno a znak svého rozhodnutí. Ještě v konviktu jsem byl přítomen obláčky své kamarádky z naší vesnice a zanechalo to u mě silný zážitek.

Možná to vidím příliš romanticky, ale kdybych o tom tak nepřemýšlel, asi bych to jen přežil, zatímco já se to snažil prožít. A jaké to tedy je? Při mši svaté jsou před homilii představeni kandidáti jáhenství a kněžství, to znamená, že otec rektor přečte jejich jména a oni vystoupí z řady a zvolají „Zde jsem“ a úklonou hlavy pozdraví biskupa. Po homilii se kandidát svým „ANO“ zavazuje k dokončení formaci a k úsilí se stát knězem. Biskup odpovídá za Církev, že jeho rozhodnutí přijímá. Je to takový dialog, který sám o sobě není svěcením, ale je závazný pro obě strany. Kandidát i biskup mohou sice od svého slova odstoupit, ale mělo by to mít závažný důvod. Od tohoto dne by měl bohoslovec svoji formaci brát ještě vážněji.

A teď trochu osobního, aby to nebylo jen takové suché povídání a nic po tom. V Nepomucenu jsme byli dva kandidáti a další dva spolubratři byli čekatelé služby akolytátu. V dnešní době před svěcením bohoslovec přijímá tři služby (kandidatura v 3.ročníku, lektorát a akolytát ve 4.), trochu mi to připomíná pásky v karate (jak jedna sluba navazuje na druhou).

Služby nám na svátek Zjevení Páně uděloval otec kardinál Špidlík. Ale samotná příprava byla už mnohem dřív. Nejprve to bylo 3 a půl roku formace, ručně psaná žádost diecéznímu biskupovi a setkání se spirituálem o. Richardem Čemusem, který nám přiblížil smysl kandidatury. Měl jsem také před vánocemi možnost hovořit o kandidatuře se svým diecézním biskupem a jsem vděčný za jeho slova, protože kardinál Špidlík mě přijímal v jeho zastoupení. No a pak taky byl prostor na osobní přípravu.

Na začátku mše svaté jsem si uvědomil, že najednou je půlka formace za mnou a cesta, na kterou jsem před lety vykročil, má první důležité zastavení. Zamrazilo mě, když jsem si uvědomil, co to znamená a co jsem pro to mohl a co ve skutečnosti udělal. Byl jsem jako mimo reál a bylo mi všelijak. Ale v ten moment, co jsem odpověděl „ANO“, tak to najednou ze mě spadlo a nabyl zpátky pokoj.

Po mši svaté následoval slavnostní oběd a jakmile skončil, následovalo obyčejné nedělní odpoledne a pak večer. Už jsme nebyli žádné hvězdy a co se stalo, stalo se minulostí. Trochu jsem pocítil osamění, protože jsem tu kromě kamarádů z koleje nikoho neměl. V Olomouci vždy na takovou slávu přijeli rodiče, sourozenci a kamarádi, všichni se sešli na oběd v jídelně a prožili společné odpoledne. Jsem rád, že mnoho těžkostí člověk zakusí už během formace, že kdyby nic, alespoň ví, co si zvolil a co ho čeká. A jak mi říká táta, vybral sis to, tak bojuj. A já jsem rád kde a za Koho můžu bojovat.

PS: Fotky jsou od Jirky Peška 

Zobrazeno 4266×

Komentáře

Juris

OK, půst jednou skončí, noviciát taky a kontemplace je taky potřeba jednou za čas přerušit, tak když se to nějak sečte, dej vědět. Než budou velikonoce plánuju cestu do Oservatore Romano, takže do sousedství. Kdybys chtěla něco hodit do krámu.

Contra

Ahoj Juris, ty kluku ušatá, dívám se že tam byl i Mikuláš....HUSTÝ....Taká zbožná akce!No, máš takovej křesťanskej ksichtík, tak ať se daří. S úctou C :-)

Zobrazit 22 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio