Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Na zelňáku v Římě (je ale o „trochu“ větší) – Centro Agroalimentari Roma

27. 9. 2008 19:09
Rubrika: z Říma

Využil jsem nabídku otce vícerektora, abych ho doprovodil na tržnici s ovocem a zeleninu. Byl ještě den, když to řekl, všeobecná pohoda a z hecu člověk kývne asi na cokoliv. Tak jako naši malí hrdinové na táboře, ale běda, až přijde noc a čas zkoušky.  

 

 


Ráno v 4:55 mě budík začal upozorňovat, že se něco děje. Nejprve jsem nechápal co, pak jsem si říkal, že je to špatný sen a nakonec jsem si vzpoměl, že mám jen 5 minut na to, abych byl dole u vrátnice. Vyskočil jsem z postele, nahmatal umyvadlo, abych si oplách obličej a pak jsem se dal do přípravy na odjezd. Naštěstí jsem měl vše připravené, takže jsem přehodil žebradlo přes rameno a svižnou chůzí mířil dolů. Když pominu ještě cestu zpátky na pokoj pro klíče, abych se dostal z domu, byl jsem ready. Otec František, zkráceně FRK, už čekal i s autem, takže jsem nasedl a stále ještě nočním Římem jsme kličkovali na předměstí, kde leží Centro Agroalimentari Roma, což je trochu větší Zelňák v Brně. Cesta je dlouhá asi 20km, ale po ránu ubíhá rychle, protože je slabý provoz. Celý areál je oplocený a má vlastní bránu na mýtné. Myslím že Italové platí všude a téměř za cokoliv. Jádro tvoří tři obrovské haly. Dvě jsou pro prodej zeleniny a ovoce a ve třetí je prodej ryb. Zajeli jsme k jedné z hal, která měří zhruba 400m na délku a 80m na šířku a je v ní asi 60 firem, které tu prodávají. FRK zajel k jedné z ramp, trošku se musel vetřít mezi dvě auta, protože tu bylo plno. Jeden z chlapíků jezdící s rudlem na nás volal: „Pozor“ Zná toto jedinné české slovo a tím odpovídá v podstatě na cokoliv. Vlezli jsme dovnitř, je tu několik kumbálků, kde už byly hromádky připravenách produktů. FRK lítal s papírem a hledal, a hledal, až našel tu naši. Pak si to s rudlem dohasil jiný chlapík, který mluvil o Padre Piovi, který měl den předtím svátek. Pochopil jsem to až podději, proč byl tak zaujat tímto italským světcem, má ho totiž vytetovaného na zadní partii svého těla a občas ho někomu ukazuje. Kdybych tu nežil, tak ty Italy nedokážu pochopit. 

 

 

Jakmile jsme zeleninu naložili do seminární dodávky, šli jsme zaplatit. Zatímco otec vícerektor stál frontu, malinko jsem se rozhlídl okolo, abych viděl a neprovokoval. Obrovská hala je trojtrakt, kde po stranách jsou malé firmičky, jako ta „naše“ a uprostřed, o šířce asi 40m je obrovský prostor plný všech možných, známých i neznámých, druhů ovoce a zeleniny. Kdo neuvidí, neuvěří.

 

Po zaplacení a zdravicím kolečku okolo všech zaměstnanců jsme se ještě podívali na vševidoucí oko a vyrazili stále ještě tmavým městem domů. V dálce na nás mrkala světýlka z okolních kopců. Ale ve městě a v semináři bylo ještě temno. Mohl jsem ještě spát, ale tohoto zážitku rozhodně nelituju. Biskup mi říkal před odjezdem, že pobyt v Římě může být pro mě velkou zkušeností, takže se občas snažím. Kdo ví, kam nás Hospodin jednou povolá.

  A něco z webu, nějaké fakta:
3 haly o cca 85.000m2, celkem 250.000m2 plochy
V roce 2006 bylo zaregistrováno 1.032.866 průjezdů vozidel zákazníků od 72.887 dodavatelů. Za rok prošlo areálem zhruba 750.000 tun zeleniny a více než 30.000 tun ryb. Tržnice zásobuje 140 městských obchodních center a mnohonásobně větší počet malých. Jezdíme tu i my, i paní, která prodává zeleninu u naší brány.

 

 

Zobrazeno 2018×

Komentáře

Ferenc

Hezké, hned bych se jel do Říma podívat... Až budeš jíst kako, tak si na mě vzpomeň ;-)

Maddalena

to je paráda, o. František v akci :-), tož tak ho bohužel neznám. Naposledy jsem ho viděla koncem srpna na mši ve Zbraslavi; tak už je teda taky zpátky.
Posílám pozdravy do Říma.

Juris

Ferenc: Kaki nemám moc rád, ale občas na Tebe vzpomenu,naposledy včera, hledal jsem vizitku na Velehrad a vzpomínal jsem u průvodce, jaks mi ho přinesl.
Maddalena: Díky za pozdravy. A jinak FRK jezdí na trh každý týden a akční je dost. Před týdnem tu strašil Luděk Stašák. :-)

Maddalena

Tak jsem téměř po měsíci nostalgicky zavítala do Centro Alimentari a vidím, že mám vzkaz :-). To vím, že u vás byl LuStr. Slyšela jsem totiž kousek z jeho procházky po Římě s o. FKRem, akorát jsem nejdřív myslela, že to natáčeli ve Zbraslavi :-)). Taky bych vám tam ráda strašila... tak aspoň posílám tradiční pozdrav z téměř zimního Brna.
+ L.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio