Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Exercicie Ciciliano

6. 10. 2008 18:46
Rubrika: z Říma

Když si myslíte, že jste docela dobří a buď Vám to jde, nebo už víte jak na to, jeďte na exercicie. Zjistíte, že na cestě k Bohu jste stále na začátku.

 


 Minulý týden jsme měli (bohoslovci z Nepomucena) exercicie v Cicilianu, což je městečko asi 50km od naší koleje v Římě, směr Subiaco. Naším exercitátorem byl kněz, doktor spirituality, Ludvík Bradáč, tohoto času kněz v Ostrovačicích v Brněnské diecézi.

 

 

Na opravdu  krásném místě letního sídla řeholníků Maronitů z Libanonu, v kapli z 15. stol, s výhledem do okolí, i na Mentorellu, kde jsme měli exercicie loni, jsme se zamýšleli nad osmi logismi - nestřídmost, smyslnost, lakomství, smutek + závist, hněv, akédie + lenost, marnivost a pýcha. A to ještě ve světle vyjití Abraháma a obětováním Izáka. Materiálu bylo dost.

Vždy když skončila jedna přednáška na jeden logismus, měli jsme dostatek času, abychom to nějak zpracovali a byl to fakt nářez, protože se nám spojilo hodně věcí v jeden celek, člověk se viděl v jiném světle, zjistil velké mezery, které doposud spolehlivě přeskakoval. Nejdrsnější bylo to, že jsme se našli v každém logismu.

Přednášky doplnil čítankou, ve které byly obsaženy úryvky z různých knih, které jsme mohli studovat.

Kdyby se chtěl někdo zeptat na to co jsme si odnesli, tak odpovídám, že se to nedá lehko vyjádřit.  Ale já to vnímám zhruba takhle. Stále je na čem pracovat, neexistuje chvíle v životě člověka, kdy si může říct, že už udělal vše, že už to stačí. Celý život je ve znamení hlubokých vnitřních bojů, výher i pádů, o kterých často ví jen Bůh a my. Ale Boží království za tu oběť stojí.

 

 

 

 Více fotek je zde.

 

 

 

 

 

Zobrazeno 2064×

Komentáře

Neuš

Děkuju moc!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio