Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Příběh špinavého trička a svátost smíření

3. 1. 2009 11:02
Rubrika: z Říma

Příběh špinavého prádla, které na sebe člověk nenavleče už ani omylem, a jeho proměny ve voňavé, čisté, vyžehlené a srovnané kousky oděvu může „analogicky“ připomenout svátost smíření, hříšníka obtěžkaného špínou vlastních hříchů a jeho proměnu v zářivě bílou duši. A kdo je tím „Bohem“ a jak se to děje v případě špinavého trička v Nepomucenu?


Nejvyšším hybatelem je sestra s příznačným jménem Bohdana, která má vždy k sobě nějaké další ochotné ruce. V následující sekvenci fotografií si můžeme udělat přehled o cestě hříšně špinavého kousku prádla a jeho proměny.

01 - Zde to začíná - sběr špinavého prádla.

02 - Třídění podle barvy a druhu.

03 - Mašinky v akci.

04 - Naše "tričko" v sušárně.

05 - Věšení prádla na střeše.

06 - Paní Růženka jako opravář. 

07 - Žehlení šrámů. 

08 - Zakládání do skříní. 

09 - Kráský komínek čeká na svého majitele.

10 - Pohled na skříňky alumnů, které jsou po týdenním koloběhu plné čistých kousků oděvu, připravených opět do světa.

 

Jaký je tedy rozdíl mezi tričkem a člověkem?

Rozhodne se se sebou něco udělat, dosavadní stav je neudržitelný a bezútěšný. Vyznáním je to, že si uvědomí svoji špínu a zařadí se do zástupu podobně smýšlejících kusů. Až přijde na řadu, dostane se do rukou B. a je s láskou přijat do očistné lázně. Co se v ní přesně odehrává, to ví nejlépe B., my si jen myslíme, že to víme. Poté, co je zbaven své špíny, vyslechne si ponaučení. Nečistota je pryč, ale je potřeba vykonat pokání, které se děje na prádelní šňůře. B. s láskou vyžehlí tričku všechny jeho šrámy, opatrně jej nese v rukou a pokládá do skříňky na jeho místo, aby se tričko opět mohlo vydat do světa a pracovat na B. království. B. – díky Ti.

Zobrazeno 3320×

Komentáře

Juris

Vojta1: Ano, Rozmrazínek se Pešovi povedl (www.poust.cz). <br />
Vojta2: Co se týká toho přirovnání, každé je jen přirovnání, není nad originál. Vojto, souhlas. To oblečení je vždy krásný a čistý, ale sestra Bohdana je jen člověk. Co pak Bůh?<br />
Kamil: Možnosti jsou omezené, takže si nic nedělám z toho, když svoje nápady dám do našeho bohosloveckého časopisu, sem na blog nebo občas něco z toho upravím do svých "zápisků", které si píšu. Brázda vychází 3x ročně (vánoce, velikonoce a konec letního semestru: www.brazda.nepomucenum.it).

Andrea Hýblová (Neposeda)

Dik za náhled do skříněk a na střechu Nepomucena:-) Moc se mi líbí tvůj pohled na svět, kam se jen podíváš, tam Boží přítomnost.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio