Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Zmrtvýchvstání Páně a Urbi et orbi na vlastní oči

12. 4. 2009 22:03
Rubrika: z Říma

Dnes jsme byli svědky vyvrcholení celého roku, oslav vzkříšení. Což slavit po noční vigilie je poněkud náročné.


Vstával jsem v osm, abych po nejnutnějších úkonech, včetně rychlé snídaně, s Bepem okolo 8:45 vyrazil pěšky do Vatikánu. Město bylo prázdné, zejména když jsme lemovali nábřeží a šli okolo řeky Tibery. v tu dobu ale z druhého směru, z metra, plynuly davy, které prý přímo utíkaly, aby zabraly výhodnější pozice, říkali to spolubratři. Plno bylo na náměstí před basilikou, nesehnali jsme ani knížečky, abychom mohli sledovat liturgii. Měli jsme ještě chvíli čas, protože se začínalo až 10:15, tak jsem se šel napít z fontánky. Přitom si mě fotil chlap, zvláštní, už mnohokráte jsem se s tím setkal, že nás v klerice lidé fotili, asi jsme zajímaví, zejména pro Japonce. taky možná proto, že jsem měl dnes římský kolárek, který obvykle nenosím, ale dnes je přece slavnost.
O čtvrt vyrazil průvod, stáli jsme v zadní části náměstí, měli jsme vše jako na dlani a sledovali jsme detaily na obrazovkách na televizi. Viděli jsme, jak papež se zastavil, aby požehnal malému dítěti a jak to vše hlídala ochranka, jak je těžké být lidský a zároveň plnit protokol. Pak stál papež před oltářem a zpívalo se Alleluia, najednou dva jáhni otevřeli bronzové desky u oltáře a objevila se nádherná ikona s tváří Ježíše Krista a okolo bylo osm výjevů ze vzkříšení. Liturgie pak pokračovala čteními. Jako opět hlavním jazykem byla latina a ostatní texty byly v různých jazycích. Evangelium bylo zpívané a italsky, byl pěkný liturgický průvod s Evangeliářem. Kázání, bylo krátké, ale stejně někdo během toho zkolaboval. Zdravotní sestřička za asistence policejního vozidla a několika policistů křísila dotyčného a pak ho odvezli někam do zázemí. Bylo to velmi profesionální, právě v pátek večer jsem si říkal, jak to asi řeší, když je tolik lidí, a dnes jsem dostal odpověď.
Po homilii bylo ticho, jen občas okolo jsem slyšel rozhovor a fontána šuměla. Následovaly přímluvy, kde jsem nejvíce ocenil arabštinu a hebrejštinu. Dary pak neslo pět dvojic, některé z nich využily jedinečného okamžiku pro požehnání, líbaly prsten až to vypadalo, že je bude muset někdo odvést. Na závěr šla dvojice asiatů v nádherných krojích. Na oltáři byl nakonec jen kalich, ciborium a patena, ostatní dary šly někam na bok. Na oltáři byly ještě svíčky, kříž a misál, jinak nic. 
Svaté přijímání podávalo asi 60 kněží s bílými deštníky a Svatý Otec podával uprostřed vybraným věřícím. Byl časový pres, tak jsem ani nečekal, že by se na nás, daleko za vyhrazeným sektorem, ale uprostřed náměstí, mohla Eucharistie dostat. A nedostala. Ihned po požehnání papež zmizel s průvodem v basilice, ale i tak se dostal na požehnání asi pět minut po dvanácté. To už bylo náměstí beznadějně zaplněné, i transparenty. Kamery zabíraly ledacos, ale občas měli kameramani rozostřeno nebo se opakovali. Pak se rozhrnula opona a papež se objevil na balkóně. Obrovský aplaus a Benedikt XVI. přečetl projev. Pak pozdravil v 63 jazycích, i česky. Vedle stojící kardinál přečetl úvod k závěrečnému požehnání Urbi et orbi a papež nám požehnal. Toto požehnání mě nakoplo a pak jsem o tom docela přemýšlel, jakou že silou papež vystupuje a koho reprezentuje. S Bepem jsme vyrazili, měli jsme nejvyšší čas, abychom pěšky opět došli do Nepomucena, na slavnostní tabuli. Ale to by bylo další vyprávění.
Byl jsem rád, že jsem mohl v Římě tyto velikonoce strávit, dá-li Pán, a staneme se kněžíma, už nebude příležitost toto prožít. Vidět jak to funguje a jak se to slaví v Římě, být, jak se říká, u zdroje. Bohu díky!
A myšlenka na závěr. V hlavě mi zněla věta z Jana 11,56: „Co myslíte, přijde na svátky?“ Lidé se ptali, zda Ježíš přijde slavit do Jeruzaléma. A já jsem si to převedl na sebe a ptal jsem se, „Co myslíš, přijde Ježíš i ke mně? Pustím ho do svého srdce? Dovolím mu, aby i u mě vstal mrtvých?“ Nebyla jednoduchá odpověď.

Odkaz na stránky Radia Vvatikán.

 

Zobrazeno 1859×

Komentáře

Nikodema

Zaujal mě ten nadpis: Zmrtvýchvstání Páně ... na vlastní oči :)))

zdislavenka

Jiři, díky za pěkný článek, za přiblížení atmosféry velikonočních svátků z Říma, zatímco my jsme si Urbi et orbi vyslechli u rádia, tak Tys byl přímo tam:-)

Juris

S. Nikodémo, je potřeba umět prodávat. :-) Ale myslel jsem to tak, že jsem měl milost se osobně zúčasnit liturgie s papežem, jako knězi, dá-li Pán a otec biskup, se to už nepodaří.<br />
<br />
To Zdiska: Díky 3D, taky za "poštu", kluci předali.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio