Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Prezentace seminární práce

21. 5. 2009 16:31
Rubrika: z Říma

Dnes jsem ve škole prezentoval svou semestrální práci o podobenství o nepoctivém správci (Lk 16,1-8a). Bylo to poněkud zajímavé.


Jak jsem již napsal, dnes byla řada na mě. Na začátku roku jsem si totiž vybral seminář, který mě zaujal nejvíce, jmenuje se „Parabole di Gesù“, tedy „Ježíšova podobenství“. Každý týden jsme měli zpracovat jedno podobenství na 1-2 A4 textu. Zároveň jsme si jedno z nich vybrali, které jsme pak měli prezentovat před celou třídou, takže na každého jednou za semestr došla řada, aby si sedl za katedru a připravený úkol odpřednášel. Ostatní byli taky připraveni, protože si každý vyrobil vlastní krátké zpracování podobenství. Po asi 25-ti minutách následovala učitelem moderovaná diskuze, otázky a hledání vymezení podobenství, zasazení do kontextu v Písmu, členění příběhu, srovnání s ostatními evangelisty, hledání místa, které nás překvapuje, provokuje nebo taky vlastní název podobenství. Tedy, materiálu na dvě společné hodiny bylo přespříliš.


Já jsem se dostal na řadu až v tento poslední týden školy. Byl jsem rád, že nejsem první, protože jsem se jako cizinec mohl lépe připravit. Strávil jsem v knihovně dvě odpoledne hledáním materiálů a našel jsem úplné skvosty. Když vidím, co je možné sehnat v českém jazyce, je to fakt bída (jednak málo titulů a jednak velmi slabá exegetická úroveň). Se svojí bídnou úrovní jazyka jsem louskal postupně zhruba dvanáct nakopírovaných částí knih různých autorů a snažil jsem se vypisovat si slovíčka a poznámky, ze kterých jsem pak skládal vlastní práci. No, bylo by to na delší povídání.


Každopádně to podstatné, co jsem chtěl prezentovat, jsem si zpracoval a závěrečnou část mi zkontroloval jeden spolubratr. Bylo to na místě, protože jen v jednom odstavci, který jsem opisoval od Gnilky, jsem udělal tři zásadní překlepy. Natož pak moje úroveň jazyka.


Den „D“ nastal. Večer jsem do poslední chvíle piloval četbu řeckého originálu a připraveného italského textu. Ráno jsem byl nervózní jako před zkouškou, takže jsem ze stresu slušně vyprázdnil své útroby. Než jsem opustil kolej, už se mi začaly chvět ruce a lehce třepat hlas. Ještě že jsem potkal po cestě svého kamaráda z Indie a společně jsme cestu do školy probrali našimi školními semináři. Pak ve škole už nebyl na nervozitu čas.


Najednou jsem seděl za katedrou, na pěkné dřevěné židli a vychutnával si pocit, jaké to je, být na PUL (Papežská Lateránská Universita) profesorem. To byl mžik, najednou bylo potřeba začít něco dělat. Nejistým hlasem jsem řekl, že mě to mrzí, že budu práci číst, protože bych to jinak nedovedl podat. Tak jsem četl, chvílemi jsem si už ani nepamatoval, co jsem to vlastně psal. Občas jsem se zakoktal, ale třída byla ticho, nikdo se nesmál. Pak přišla na řadu řečtina a v duchu jsem děkoval všem těm Černuškům a Pijáčkům na CMTF, že mě „dusili“, protože ta řečtina mě šla o něco málo líp než ta italština. Čas plynul a najednou jsem z plného stolu katedry bral poslední list papíru a dočetl závěr. Profesor poděkoval, třída zatleskala, ostatně jako obvykle. Tak jsem si v duchu řekl „Bohu díky“, je to za mnou. Ale přepočítal jsem se. Oproti předpokladům následovaly dotazy nejen na spolužáky, ale zejména na mě. Jak jsem byl unaven, tak už jsem moc nedokázal rozumět a chápat, na co se kdo vlastně ptá, i když to bylo velmi zajímavé.


Ano, téma tohoto nepoctivého správce, který svého pána, nebo pokud přihlédneme k jiným výkladům tak dlužníky, prachsprostě okradl a ještě zfalšoval dokumenty, tak tohoto nám Ježíš dává za vzor? Nepřijatelné! Proto tento úryvek je označován jako těžko interpretovatelný nám, kteří neznáme přesně kontext doby. Četl jsem mnoho komentářů a hledal jsem odpověď už mnoho let, protože mě vždy toto téma nenechávalo v klidu. Takže jsem věděl různá vysvětlení, ale teď nastává ta „sorpresa“, to moje překvapení, ten důvod, proč píšu tento příspěvek.


Já jsem najednou neměl slova. Ano, dokázal bych něco říct česky, ale italsky? I když jsem měl okolo sebe spousty materiálu, to prostě nešlo. Najednou jsem se cítil, jako zavřený v kleci a nemohl ven. Jako když ochrne člověk, který měl zdravé končetiny, ale teď s nimi nedokáže nic. Tak i já jsem tam seděl, koukal, mlčel a občas něco zakoktal.


Nakonec, tedy pokud můžu brát vážně hodnocení italských spolužáků (většina na semináři jsou Italové, kteří limity řeči ani ostychu nemají), tak to bylo hodnoceno pozitivně. Ale já jsem si uvědomil, jak je to těžké, když existuje nějaká bariéra. Ale spolužáci jsou velmi tolerantní a umí povzbudit.
A to zamyšlení, které mi z toho plyne? Jsme v semináři, připravujeme se, abychom mohli sloužit lidem a přinášet jim do života Krista. Ale jak to budeme moct dělat, pokud těm lidem nebudeme rozumět. Budeme třeba vzdělaní, ale jeden potřebný rozměr nám bude chybět. Nezbývá než být tolerantní jeden k druhému a snažit se stále učit, i po škole.

Zobrazeno 3746×

Komentáře

Juris

Díky. Marku, myslím že se v tom naprosto shodnem, je potřeba určité vzdělání, bez toho by to nešlo, obě cesty ale mají své extrémní limity, kde často někdo obdařený jedním darem má potíže s tím druhým.<br />
Dadinko: To by bylo na dýl. Ježíš nabízí dvě vysvětlení (v. 8b a 9) a pak následují další čtyři výroky (vv. 10-13) opět zaměřené podobným směrem jako podobenství. Musím utíkat na do kaple na program, tak se ještě krátce ozvu později.

Juris

To Dadinka: Přemýšlel jsem, že Ježíš byl na svou dobu velmi nekonvenční, když dával za příklad takové postavy jako nespravedlivý soudce, který si z Boha nic nedělal (Lk 18,6), celníka v chrámě (Lk 18,14), jiného celníka Zachea (Lk19,9) nebo zločince, který byl popraven na vedlejším kříži (Lk23,43). Takže i toto podobenství má vysvětlení jinde, než v tom, že správce konal špatné věci. Máme si všimnout, s jakou vervou a úsilím se snažil, až bude sesazen, získat si přízeń lidí, tedy něco pomíjejícího a dočasného. Tedy o to více se máme my snažit, získat něco trvalého, tedy dostat se do Božího království. Ježíš to sám říká:Synové tohoto světa jsou totiž k sobě navzájem prozíravější než synové světla.<br />
Tak tolik v krátkosti, v češtině a stejně i tak jaksi neobratně, snad jsem Ti trochu pomohl v hledání.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio