Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Nevíte dne ani hodinu

4. 9. 2009 11:46

V knize Kazatel jsou nádherné pasáže a jedna z nich je o čase (Kaz 3,1-8). Jednou jsem ji slyšel číst na primici kamaráda a zamiloval jsem si ji. Často nad ní rozjímám a objevuju její hloubku a aktuálnost. A tentokráte mě přišla na mysl jinak. Byl jsem totiž s kamarádem knězem na procházce do hor.


Přijeli jsme na parkoviště pod horu, v dálce se občas blýsklo a bylo pod mrakem, ale pršelo někde v dálce a šlo to mimo nás. A tak jsme se rozhodli, že si uděláme malou procházku, nacházeli jsme se totiž na úpatí nádherné hory Santis, která se zvedá do výše asi 2500 metrů nad mořem. Parkoviště je ve výšce asi 1300, pak se jde po velmi strmém svahu vzhůru a v polovině výšky začíná téměř kolmá stěna a jak tam cesta pokračuje, to nevím, ale na vrchol to má trvat asi 3,5 hodiny, vzdušnou čarou je to něco málo přes kilometr.

S kamarádem jsme se rozhodli, že si uděláme procházku tak na dvě hodiny, tedy někam k úpatí stěny. Vyrazili jsme po strmém svahu, kde cesta vedla stále cik-cak. Pozorovali jsme lehkost kabiny lanovky, která vede na vrchol hory, zatímco my jsme bojovali o každý metr. Pod záminkou pozorování nádherné krajiny a zejména květin jsme odpočívali, pot se jen lil. Po téměř hodině stoupání jsme stanuli na úpatí skalnaté stěny a cesta se stočila do skalnaté průrvy, kudy asi pomocí žebříků a nevím čeho vede nahoru. Udělali jsme vrcholovou fotografii a najednou zahřmělo. Z druhé strany, zpoza hory se vyvalilo nějaké mračno, vypadalo docela neškodně, ale to hřmění nebylo v naší situaci nic příjemného. Po rychlé poradě jsme zvolili ještě rychlejší ústup. Začalo drobně a pak silněji pršet, mračno se změnilo v tmavou oblohu a prodleva mezi bleskem a hromem se zmenšila. Najednou dosahovala asi tak tří vteřin, hlavou mi proběhlo několik případů o zasažení bleskem na horách a instinktivně se zmenšily moje kroky, za cenu toho, že nohy kmitaly rychleji. Uvědomil jsem si, že mám základní pojištění a při pohledu za sebe, na tu obrovskou masu tyčící se hory, jsem děkoval, že stojí nehybně a v klidu. Nedivím se, že se Lotova žena při pohledu za sebe, když viděla tu hrůzu, změnila v solný sloup.

Pak se ozval takový zvláštní zvuk, jakési plesknutí a pak další. Otočil jsem se, a i přes mou menší oční vadu jsem viděl jak vzduchem letí kámen, čas od času se odrazí od stěny a s tlumeným žuchnutím dopadne na svah, kde jsme ještě asi před pěti minutami stáli, pak se odrazí a po několika skocích se zastaví nedaleko nás. A pak další a další. Déšť zesílil a blesky prosvětlovaly náhlé šero. Soustředili jsme se na co nejrychlejší sestup a na modlitbu, protože v ten moment to byl hop nebo trop. Říkal jsem si, že pokud to přežijeme, tak má jistě Bůh s námi ještě nějaký plán, protože situace začala být beznadějná. Kamarád byl den po svátosti smíření a já jsem začal zpytovat svědomí, abych byl připraven přijmout absloluci. A tak tedy Bože, pokud nás tu ještě chceš, dej ať zůstaneme.

Asi po půl hodině durch mokří jsme se dostali k autu, část oblečení šla do kufru, ve zbytku jsme si sedli na igelity, zapli topení a děkovali Bohu. Považuju to za malý zázrak, že jsme se ve zdraví vrátili. Zpětně mě udivuje to, tak náhle se změnilo počasí a co vše se odehrálo. V Písmu se často opakuje "nevíte dne ani hodinu", tedy vše má svůj čas, svou platnost. Není nad to být připraven, na cokoliv. Snad si to vezmu k srdci a třeba bude tento střípek užitečný i Vám čtenářům.

 

Zobrazeno 3524×

Komentáře

Juris

To Nik: Zážitky jsou dvojího typu: pozitivní a hluboké. A ty hluboké se vrývají hodně hluboko. Ale nenazýval bych to "něčím špatným", ale souhlasím s Tebou, že si člověk uvědomí více, když opouští, ztrácí, když bolí a tak.<br />
To Jarka: Magdenau je krásné místo, kde člověk může v klidu hledat Boha. Ale abych to uvedl na pravou míru, na vrcholu Santisu jsme nebyli a ani neplánovali dorazit, bylo by to na 7 hodin.

janvinař

Juris to byla malá příprava na to až budeš poslán na misie do pohraničí čr. Drž se a zavítej

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio