Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Ruličky trochu jinak

31. 10. 2009 17:59
Rubrika: z Říma

 

L'opera dei rotoli della carta igienica. Už v konviktu jsem se učil italsky, jak říct, že jsem udělal něco z ruliček z toaletního papíru. Pro některé je to pohoršlivý nápad, pro jiné zajímavý a pro mě zkouška toho, co se dá vyrobit. Ne nadarmo jsem studoval techniku a rád modelařil, jen prostě není čas. Ale jak se říká, jednou trhne, a tak jsem proměnil jeden nápad ve skutečnost. Materiál na něj jsem začal sbírat už před dvěma roky, takže šlo o to, jen to dát do kupy.


Prvním impulsem byla návštěva u kamaráda v čajovně na jaře roku 2003. V koutu mu tam visel takový zajímavý závěs z ruliček a já jsem si to nějak zapamatoval.

První realizace byla v konviktu v Olomouci o dva roky později. Fascinoval mě seminář, který měl 55 záchodů a spotřeboval se tam odpovídající počet toaletních papírů. Tak jsem je začal sbírat. Pomohli mi spolubratři, přidaly se i sestry. Pak i další sestry a kamarádi mi je nosili na studenskou mši do Sněženky. A pak jsem jednoho odpoledne vytáhl sedm banánovek naplněných ruličkama a začal z bílých skládat kříž. Tmavší jsem použil na okolní pole. Kříž jsem trochu zvlnil, takže zároveň mohl připomínat postavu nebo cestu. A za několika bratří jsem provlékl desítky metrů provázku, až jsem vytvořil obrazec o rozměrech cca 2,2x5m z 1251 ruliček.

 

Celé dílo jsem pověsil na Pankrác, tak se říká nejdelší chodbě v semináři, která měří 80m a na výšku dvě patra. Jen tak opatrně jsem to řekl vícerektorovi, který zjevně nepochopil a už jsme to věšeli. Ono když se něco udělá, tak se sice brble, ale je to. Když se moc ptá, moc se dozví a zatrhne se to. A nepamatuju si negativní ohlas, za několik dní začala postní doba, tak bylo dílo aktuální. O prázdninách někde zmizelo, stejně jako my na prázdniny.



 

 

 

Poslední etapa začala příchodem do Říma někdy na počátku loňského roku. Opět mě začaly fascinovat ruličky. A tak jsem je začal sbírat, pak spolubratři, kněží, sestry i otec vícerektor. Nedělal jsem si nějaké velké ambice, ale chtěl jsem si udělat něčím takovou radost, něco vytvořit. Ale měl jsem dost problémů se školou a nebyla chuť. Ale minulou neděli se to najednou zlomilo. Kluci jeli na koncert a já jsem zůstal odpoledne doma, ruplo mi v bedně a vytáhl jsem krabice s ruličkama. Chvíli mě trvalo vymyslet systém efektivního pletení, nakonec jsem natáhl na pokoji provaz, zavěsil dvě flašky jako kotvy a do prvního šáru dal násadu od koštěte. A pak už to šlo skoro samo.

Nakonec jsem použil 473 ruliček, takže třetina z toho, co bylo v Olomouci. Tentokráte jsem použil jen tvrdé bílé o menším průměru a tak plocha je bílá a bez motivu. Zavěsil jsem to na chodbě u mého pokoje a pomocí vypínacích provázků to vytvořilo takový abstraktní závoj, který může symbolizovat mnoho věcí. Ať už je to dopadající sluneční světlo – paprsky od Boha, Jeho pohlazení.

Se spolubratrama a kněžíma jsme udělali malou vernisáž, kde to jeden moderoval, další četl báseň a já jsem to nějak okomentoval. Do toho barevné nasvícení díla a stůl s občerstvením. Bylo to moc pěkné a nasmáli jsme se. Jsem rád za společenství a seminář, že i v našem životě plném školy, duchovních povinností, skleníkového prostředí je taky i možnost se krásně odreagovat.

 

 

 

A závěrem troška zajímavostí a ruličkové statistiky:

 

technické údaje:

počet ruliček: 473ks

provázek: 120m

plocha: 4,2m2

sběr: jaro 2008 – podzim 2009

 

K ZAMYŠLENÍ:

Podle ankety provedené v konviktu v roce 2005, kdy průměrný konvikťák navštíví WC 7,37x za týden, spotřebuje na jednu návštěvu, trvající 5,93min průměrně 15,46 útržků. Dle několika typů ruliček bylo spočítáno, že průměrná rulička obsahuje 336 útržků po cca 12cm, což je 40,3m toaletního papíru. Ten vydrží na 32 potřeb, což je také přibližně 239min strávených na WC na jednu ruličku.

 

Tedy 473 použitých ruliček tak představuje:

- 19,1 km toaletního papíru, to je 158.928 útržků

- 113.047 min na WC, což je 1884 h a to znamená nepřetržitých 78,5 dní na WC

- také 15.136 potřeb, což odpovídá spotřebě průměrného člověka za 40 let.

 

 

 

Zobrazeno 9844×

Komentáře

dadinka

Pěkný nápad:)

Lenča

Jurisi, tak to je nádherný mazec :-) <br />
Mám ti schovátat ruličky - u nás se jich mine dosti :-)

Zobrazit 20 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio