Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Jáhenské svěcení

26. 5. 2010 10:35

Osm let uteklo jako voda, přijde mi to jako včera, když jsem putoval na kole zhruba tisíc kilometrů, abych se v jednom klášteře modlil a pak řekl ANO, Bože, chci. Od té doby se událo mnoho věcí, změn i těžkých otázek. Několik kněží, kteří stáli u mého rozhodnutí, jsou dnes mimo kněžskou službu, jiné si povolal Pán k sobě. Nikdo z těch, se kterými jsme chtěli vstoupit do semináře, se bohoslovcem nestal a z původního ročníku za diecézi jsme zůstali jen dva. Ale také mám, a nově jsem poznal, mnoho výborných božích služebníků, kteří jsou mi příkladem, jsem vděčný za svoje bohoslovecké společenství ať v Olomouci či v Římě. Dalo by se říci, že těch uplynulých let bylo velmi dynamických. Nejsem žádný beránek a taky, jak se říká, s ostudou jedna ruka, dal jsem kolikrát pěkně zabrat svým představeným, přesto nelituju a cítím se šťastný kde jsem a co jsem. A teď sedím v předvečer svého posledního zkouškového u počítače a chtěl bych pozvat zejména své přátele, ale i všechny, kteří by chtěli, fyzicky či v myšlenkách, na svoje jáhenské svěcení, kdy přijmu službu, která není jen k mému soukromému užitku, ale je určena pro službu v Církvi.

 


Jáhenské svěcení bych měl přijmout v Brně v sobotu 10. července v katedrále, začátek je od 9:00. Spolu se mnou toto svěcení přijmou další tři bohoslovci; Petr Balát z Čejkovic, který přišel do mého ročníku později; Daniel Blažke z Brna, který studoval teologii nejprve jako laik a po potřebné form aci bude vysvěcen; Míra Prajka z Lanžhota, který bude svěcen o rok dříve, aby jako jáhen sloužil v Olomouci v semináři. Spolu s náma budou ještě dvě trvalky, jak říkáme trvalým jáhnům, budou to René Caha z Brna a Radovan Plšek z Ořechova.

Jáhenské svěcení je trvalým a nesmazatelným znamením, pro nás bohoslovce je to předstupeň pro kněžské svěcení. Je to proto velké rozhodnutí, které se těžko dá plně pochopit, proto se snažíme také nějak připravit. Není to jen tím, že studujeme, to je vnější příprava. Ale je mnoho dalšího. Když jsem psal vyznání víry, žádost biskupovi o jáhenské svěcení, přísahu či prohlášení o tom, že jsem si vědom všech závazků, uvědomil jsem si, že se člověk mnoha věcí vzdává. Napadla mě myšlenka, co nabízí druhá strana?

Je jeden krásný vtip, kdy Stvořitel nabízí Adamovi, že mu stvoří ženu která bude mít všech 5 pé (milá, krásná, moudrá, pracovitá, …), ale že ho to bude stát jednu ruku, nohu, ledvinu, oko, … a se pak Adam se zeptá: „Bože, a co by bylo za žebro?“

Toto je bohužel realita dnešní společnosti, chtít vše hned a co nejlevněji. A toto je velké nebezpečí třeba i v našem případě, kdy chceme dát své zasvěcení Bohu. A tak bych chtěl nabídnout, kdo by chtěl, nás provázet modlitbou. Zejména ve dnech před svěcením, ale i pak, myslete na své blízké jáhny, kněze a biskupy, aby se snažili být věrní svému poslání, i když je to někdy velmi těžké.

Modlitby před svěcením jsou různé, obvykle se modlí žalmy. A já bych chtěl v těchto posledních dnech nabídnout modlitbu k Duchu Svatému (Kanc. 422c) a modlitbu odevzdanosti (Můj Otče, Charles de Foucauld). Pokud se někdo přidá, tak za to díky, ať to Pán odplatí.

Přikládám oznámení o jáhenském svěcení. Obrázky kreslila Liduška a moc se jí povedly. Pojednání o čase (Kaz 3,1-8) je moje oblíbená pasáž z Písma, vše pod nebem má svůj čas, a tedy i tato událost. Naučit se čas rozpoznávat. Po otevření je pod tímto rozpoznáváním ukryt obrázek jáhna, sloužícího při oltáři při doxologii, závěru eucharistické modlitby. Na rozdíl od kněze má 100% krytí, protože ukazuje na službu, kterou mám přijmout, zatímco kněz je potlačen do pozadí, protože to je dá-li Pán v očekávání. Přes tuto část obrázku je text, kterým chci vyjádřit vděčnost Bohu a dobrým lidem okolo mě, a zároveň Vás všechny pozvat. Vlevo je verš ze Skutků o ustanovení jáhnů a pod ním je obrázek naší brněnské katedrály.

Pokud naše rozhodnutí pro Boha a blížící se jáhenské svěcení někoho z Vás povzbudí, navnadí či pomůže k vlastnímu rozhodnutí, tím nemyslím jen nějakou formu zasvěcení, myslím taky rozhodnutí manželství či i něco menšího, nebo malinkatého. Třeba jen to, že si každý den v modlitbě vzpomene na jiného člověka, nebo že se po ránu přemůže a vstane z postele se slovy, „Nechce se mi Bože, ale obětuju to pro druhé.“ Každý člověk má tisíce možností, stačí se jen rozhodnout. A rozhodnutí těch okolo nás mohou motivovat. Tak s Boží pomocí.

 

Když by si chtěl někdo oznámení vytisknout, protože všem ho poslat je obtížné, tak jsou 3ks A4 ve formátu PDF (1,2) či JPG (1,2).

PS: Kdo by se chtěl přidat v modlitbě:

Můj Otče, odevzdávám se ti, učiň se mnou, co se ti zalíbí. Ať se mnou učiníš cokoliv, děkuji ti za to. Jsem připraven na všechno, všechno přijímám. Nepřeji si nic jiného, než aby se tvoje vůle vyplnila na mne, na všech tvých tvorech, můj Bože. Odevzdávám svou duši do tvých rukou. Dávám ti ji, můj Bože s celou láskou svého srdce, protože tě miluji a protože je potřebou mé lásky dát se, odevzdat se do tvých rukou bez míry, s nekonečnou důvěrou, protože jsi můj Otec.

(Charles de Foucauld)

Kancionál 422c:

"Svatý Duchu, sestup k nám,

dej své světlo temnotám,

v jasu lásky nech nás žít.

Přijď se svými dary zas,

otče chudých, mezi nás,

přijď nám srdce potěšit.

Těšiteli, bud náš host,

žij nám v srdci pro radost,

pro klid, kterým oplýváš.

Po práci nech oddychnout,

osvěž naši zprahlou pout,

šetři slzy z našich řas.

Daruj šťastný plamen svůj

věrným srdcím, pamatuj

na nás, k nimž ses naklonil.

Bez tebe jsme na zemi

ubozí a ztracení,

kořist pro tmu, pro omyl.

Smyj z nás hříchy, stopy vin,

dej svou svěžest žíznivým,

vyhoj z bolestí a ran.

Zchladlým srdcím oheň dej,

z lhostejnosti pomáhej,

odveď nás z scestí a chraň.

Veď nás k ctnostem, nauč nás

dobrem naplňovat čas,

svými dary pomoz všem.

Uč nás, jak si zasloužit

šťastnou smrt. A dej nám žít

věčnou radost před Bohem."

 

Zobrazeno 8761×

Komentáře

Ferenc

Jurisi, a budeš mít v tu neděli kázání?<br />
<br />
Hodně Božího požehnání do zbývajících zkoušek.

Juris

Franto, díky a seš vtipnej, nebudu ;-)

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio