Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Proč chci jet do Madridu?

9. 2. 2011 17:27
Rubrika: co přináší život | Štítky: url:madrid2011

Uvědomil jsem si, že málo kdy podpořím nějakou soutěž. Když jsem viděl, že SIGNÁLY vyhlásily zápolení o lístek do Madridu, dlouho jsem se nerozmýšlel. Jeden z úkolů je napsat nějaký článek, proč chci jet na toto setkání mládeže. Tato snadná otázka nemusí být vždy jednoduchá. Když jsem přišel roku 2004 před komisi na biskupství, kde mi byla položena otázka, o které jsem přemýšlel několik let, proč se chci stát knězem, najednou bylo těžké odpovědět.

 


Jeden z motivů, proč chci být na setkání, je vděčnost kněžím, kteří pomáhali formovat mou mladou duši. Prožil jsem několik setkání mládeže, kde mi byli nablízku dobří kněží a z těchto rozhovorů či spolupráce s nimi, vznikla mnohá přátelství. A byli to také tito kněží, kteří mě formovali, kteří mi pomohli rozlišit povolání, kam mé Pán volá. Při těchto setkáních, které jsou často plné silných emotivních zážitků, je důležité, když se mladý člověk může setkat s někým, kdo mu naslouchá, kdo mu ukáže hodnotu toho co prožívá, kdo mu pomáhá usměrnit jeho představy o smyslu života. Také je důležité, že kněz mu muže posloužit některou ze svátostí, zejména svátostí smíření. Dodnes mám před očima louku posetou zpovědníky na setkání mládeže v Táboře.

 

Dá – li Pán, měl bych mít 25. června kněžské svěcení. Od otce biskupa mám přislíbeno, že můžu být na setkání v Madridu, a tak bych v rámci svých možností kněze chtěl být mezi mladými a vrátit něco málo z toho, co jsem od jiných kněží sám mohl přijmout. Být nablízku mladým lidem.

PS: Není to snadné, dát svědectví a doprovázet. Několik z těch mých velmi blízkých, kteří mě formovali, kněžskou službu opustilo. A proto se nemá jen kněz modlit za druhé, ale i ti druzí na něj mají v modlitbě myslet. Ať Bůh žehná a posiluje povolání, být služebníkem druhých.

 

 

Zobrazeno 4253×

Komentáře

Lenochod

takto je nádherné, krásný článek, díky moc, Ať Bůh žehná

Ondr

Ano, za kněze se máme modlit stále, vždyť co by jsme bez nich, toho co nám předávají, byli..

František Fiala

Vzpomenu v modlitbě.

solipso

Mně přijde, že jezdit do Madridu jsou hříšně vyhozené peníze, za které by se dalo udělat něco opravdu užitečného. Je to duchovní verze sedmičkového BMW.

Juris

Jo, může to být taky názor, o kterém je dobře přemýšlet, dík. Ale kdyby se občas nějaký to sedmičkový BMW neprohnalo po silnici, neměli bychom pojem o možnostech na poli automobilového průmyslu. ;-)
PS: Nechci to shodit, ale J12,5 (neber to osobně)

solipso

Mně by to taky tak dřív nepřipadalo, ale tady v pohraničí, kde jsou lidi fakt chudí a pořádné práce tu nenajdeš, se na to dívám jinak.
Rodina se čtyřma dětma, manžel bez práce, záda v háji ale na invalidní důchod nemá nárok, žena má 2 zaměstnání, a tak tak vycházejí. Jet za spoustu tisíc do Madridu, tak se jim pak ani nemůžu podívat do očí.

Lenochod

solipso: to mas pravdu pokud je to tak tak jsou to vyhozene penize, ale pokud třeba mě přispěje dá li Pán pan farář a mamka má na to peníze aby mi to zaplatila tak proč nejet :-) no je to slozite s tema penezma.. :-(

Juris

Solipso, to se dotýkáš strašně těžký otázky, na kterou je tolik pohledů, kolik je lidí. Myslím že dokážu chápat Tvůj pohled, tak i pohled dalších lidí, kteří mají jiné zázemí. Zvlášť v pastoraci vidím propastný rozdíly, co se týká peněz, mezi lidma, kteří sedí v sousedních lavicích.

solipso

Jo, přesně tak. Ty děti třeba chodí na tříkrálovou sbírku, ale spíš by samy potřebovaly pomoc. Já nevím, já kdybych měl ty peníze, tak je asi raději vezmu třeba na bazén, na výlet autem, na 3D film, nebo tak.
Nikoho neodsuzuju že chce jet do Madridu, jen pro mě osobně by to prostě nebylo myslitelné.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio