Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Bojím se toho, co bude zítra?

24. 11. 2011 11:34

Pro holky z INu jsem napsal pár slov o tom, co se mi honilo a honí hlavou, když přemýšlím o budoucnosti, vývoji civilizace či smrti. Psal jsem to jako povzbuzení pro dospívající děvčata. Jsou to složité otázky. Onehdy se těchto témat dotkl také jeden mladý komunista. Uvědomil jsem si, jak pod jeho rouškou sebejistoty leží palčivé otázky, na které nemá odpověď a kterých se bojí. 


Jako kluk jsem měl strach o to, co bude zítra, v budoucnu. Nerad jsem usínal, protože mě budily strašidelné sny, ve kterých mě pronásledovaly různé havárie, výbuchy (zejména mě děsila elektrárna v Dukovanech) a konce světa. Ani pořádně nevím, kde se to vzalo. Bál jsem se a neměl jsem nikoho, s kým bych si o tom mohl povídat, nosil jsem to stále v sobě.

Kde se vzaly u mladého člověka ty existenční otázky typu: Jak dlouho budu žít? Nebo, už mám za sebou pětinu života? Co to devastování přírody a nevratné ekologické zásahy? Má smysl někoho milovat? Proč bych měl vůbec založit rodinu? Chci mít děti, které se mají narodit do této nejistoty? Jaký je smysl života? A jaké je to po smrti?

Toto byly velmi těžké otázky, na které jsem si neuměl najít uspokojivé odpovědi. Nešlo mi to ani v prostředí víry, kde jsem spíš bloudil v oblastech nejistoty a pochybností.

Možná právě tady pramení ty bezbřehé touhy po odpovědi na otázky, při jejichž hledání člověk překročí hranice, které mu stanovil Bůh. Chce odpověď, jasnou, konkrétní. A když mu ji Bůh nedá, tak pošilhává jinde. A jednoduchých řešení je tak mnoho: horoskopy, snáře, karty, pověry, magie, vyvolávání duchů, talismany, jasnovidci a léčitelé. Většina z toho jsou jen výmysly lidí, kteří mají peníze z lidské hlouposti, se kterou jejich zaručené pravdy lidé kupují. A nejhorší je, že to občas i funguje, protože ten Zlý má velkou moc, která ale není od Boha. A nebo se také může stát, že se tak moc soustředím, na tu černou kočku co přeběhla silnici nebo na ten datum pátku třináctého, že něco přehlédnu nebo zapomenu, že se to neštěstí opravdu stane. Ale ne díky nešťastnému znamení, ale pro mou vlastní hloupost.

A tady je ten zásadní rozdíl. Co je a co není od Boha? Jak to můžu poznat? Dá se to rozlišit? Můžeme si pomoci slovy z Písma. Bůh dává Mojžíšovi na Sinaji Desatero, kde na prvním místě říká: „Nebudeš mít jiného Boha mimo mne.“ (Ex 20,3) Takže cokoliv, kde není prostor pro Boha, nebo co není od Něj, je špatné. V Bibli jsou tvrdá slova odsouzení pro všechny, kteří propadli různým bůžkům, modloslužbám a pověrám.

Ale co ty palčivé otázky po budoucnosti, co se má stát? Na to krásně odpovídá Ježíš v Novém Zákoně, a kdo se bude jen trochu snažit, jistě najde mnoho podobenství nebo Ježíšových výroků, které nám odpovídají a povzbuzují. Já jsem vybral dva: „Nedělejte si tedy starosti o zítřek; zítřek bude mít své starosti.“ (Mt 6,34) „O onom dni a hodině však neví nikdo, ani andělé v nebi, ani Syn; jenom Otec sám.“ (Mt 24,36)

Takže se nebojme a netrapme otázkami, kdy umřu nebo kdy zanikne svět. Bůh nám jasně říká, že tyto otázky nejsou důležité. Spíše se soustřeďme na konkrétní přítomný okamžik a prožívejme život plnými doušky. Anselm Grün napsal inspirativní knihu Kdybych měl už jen jeden den života. Když je člověk s Bohem a „připraven“, je v klidu. Když se například zeptali kardinála Karla Boromejského, co by dělal, kdyby věděl, že následující hodinu zemře, odpověděl jim: “Dělal bych přesně to, co dělám teď, ale snažil bych se dělat to obzvlášť dobře.

A proto, nebojme se toho, co přijde a co pro nás Bůh připravil, a žijme každodenní radost z toho, že jsme Boží děti. Važme si daru života i přírody a podle toho se k nim chovejme. A zároveň se snažme zůstat v milosti Boží, tedy plňme si své povinnosti. Prostě abychom žili naplno a s Bohem.

Zobrazeno 3793×

Komentáře

Ondřej Kostiha

Skvělé povzbuzení, díky! :)

Lenochod

nádherné, díky :)

Goldhusa

velmi pozbudive a i mne to oslovilo

MrBean

Díky za povzbuzení!!!

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio