Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Banka modliteb

8. 8. 2012 15:32
Rubrika: z pastorace

   Po roce působení jsem se loučil se svou farností, kde jsem byl kaplanem. Z reakce lidí jsem si uvědomil ( i když to může být také sladká nevědomost), že se s Boží pomocí podařila vybudovat další hluboká brázda v naší farnosti, že ten kaplanský rok nebyl promarněný nebo zbytečný. Lidé mi děkovali za službu, ale já vím, že je to jinak. Jsem to já, kdo s vděčností musí děkovat.


   Podobně jako když se dělá veřejná sbírka a lidé přispívají podle svých možností a ochoty, tak nějak podobně vnímám to kvantum modliteb (nemyslím počet, ale intenzitu), kterými doprovázejí svého kněze či biskupa, nebo našeho papeže. Kdyby tu nebyl ten zástup štědrých lidí, co se modlí, ten kněz by neměl z čeho dávat.

   Jistě že můžeme namítnout a mluvit o Boží milosti a jeho povolání, kde je to pouze Bůh, který posiluje. Například kněží v pohraničí, kde mají několik babiček a jinak pavouky a mouchy. Ale i tito kněží mají své zázemí, i když to není tam, kde slouží. Vzpomínám například na dnešního biskupa Pavla, jehož široké srdce zanechalo mnoho věrných ostrovů věřících, a i když působil v Sudetech, nikdy nezůstal bez podpory. Další kněží jsou třeba mimořádně intelektuálně zdatní ve svých oborech, jsou kapacitami v dogmatice, exegetice, psychologii či homiletice. Tohoto člověka pak podpírají ti, kterým svým darem slouží, tedy čtenáři jejich knížek nebo posluchači pořadů. Pokud má jejich práce smysl, jistě je jejich ovečky, ovce či berani provázejí svými modlitbami.

   Často jsem chodil sloužit starým a nemocným lidem, a právě tito jsou pravým požehnáním, protože službu kněze svěřují Bohu a jeho působení. Mají na modlitbu čas a přinášejí velké oběti. A pak modlitby ostatních farníků, zejména dětí, které při večerní modlitbě prosí za všechny možné i nemožné potřeby, tedy i za své kněze.

   Znám se a vím o svých ostnech a slabostech, ale Boží milost je silnější. Skrze mě nechal Bůh proudit modlitby věřících, aby tato milost mohla proudit k potřebným. Stal jsem se Božím nástrojem, takovým duchovním potrubím, které přenášelo Boží milost k potřebným. Mohl jsem dávat, protože jsem dostával.

   A tak chci každého z vás čtenářů požádat, abyste se za své biskupy a kněze modlili, abyste pamatovali na jejich službu a úmysly. A právě jednou, až to budete třeba vy, kdo budete v těžkostech, skrze tohoto kněze bude proudit požehnání k vám. Nazval bych tento systém „Bankou modliteb“. Vkládám do ní svou modlitbu, aby sloužila potřebným. A jednou tím potřebným budu i já.

Zobrazeno 7171×

Komentáře

xPastelka

tak teď šupky dupky k nám do telče :-))

Juris

Ano, už se těším. V úterý 21 se chci přestěhovat.

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio