Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Poprvý

11. 10. 2012 13:05

                Říká se, že všechno je jednou poprvý. Některé věci, které jsme dělali poprvý, jsou zásadní, jiné jsou nepodstatné. Některé si připomínáme rádi, na další nechceme vzpomínat, a na většinu jsme již dávno zapomněli. Přesto jsou v lidském životě okamžiky, které si stále připomínáme a ze kterých celý život žijeme.


                Před skoro dvěma lety jsem se vracel z formačního setkání v olomouckém semináři a přemýšlel jsem, co jsme tam se spolubratry jáhny prožili. Když jsem myslel na nácvik „suché“ mše svaté, rozhovory o radostech, povinnostech i možnostech kněze, neubránil jsem se paralely mezi svátostí kněžství a manželství. Možná i proto, že jsem v častém kontaktu s těmi, kteří se na vstup do společného života připravují, kteří touží po prvním manželském objetí a splynutí. (1) A my jáhni, kandidáti kněžství, jsme byli rozechvělí z touhy poprvé jednat in Persona Christi, a proměnit chléb a víno, v tělo a krev Ježíše Krista.

                Mnoho let se připravujeme na své kněžské povolání studiem a praxí. Postupně se blížíme ke kněžskému svěcení, stále však to pro nás bylo někde nepředstavitelně daleko. Ale až teď, najednou, se to zlomilo. V seminární kapli jsme slavili „nasucho“, tedy bez materie chleba a vína, mši svatou. Okolo oltáře se směsicí nervozity a také smělosti stálo pět spolubratří a poprvé v životě recitovali eucharistickou modlitbu. Opodál stál otec vicerektor a upozorňoval na naše chyby, když jsme se rozcházeli s rubrikami, a také nám dával praktické rady, jak držet ruce nebo kam se dívat.

                Uvědomil jsem si, jak se člověk těší na chvíle, až bude moci ve svých rukou poprvé držet Tělo svého Pána. Ale také zároveň začal doléhat pocit odpovědnosti, který toto povolání přináší. Kněžské svěcení je nesmazatelné znamení, trvalá pečeť. Uvědomil jsem si svou nedostatečnost a slabost, že tohoto daru nejsem hoden. Při tomto zamyšlení jsem si najednou všiml jisté paralely.

                V mém okolí je několik snoubeneckých párů, které prožívají podobnou situaci, kdy se připravují na zcela zásadní změnu dosavadního způsobu života. Připravují se na manželství, na společnou cestu životem se dvěma cíly: vzájemnou láskou a otevřeností k životu. Vyvrcholením jejich lásky, tedy spojením muže a ženy, vzniká nový život, lidská bytost s nesmrtelnou duší. A tito snoubenci se připravují na převzetí této veliké odpovědnosti.

                Jsou dva hlavní směry (2) povolání člověka, manželství nebo Bohu zasvěcený život, kdy se mu cele odevzdávám, podobně jako manželé sobě navzájem. Obě tyto cesty přinášejí rozhodnutí pro cíle, které nás přesahují a na které je potřeba důkladně se připravit. Ať už svátost slavíme poprvé či po sté, vždy se dotýká Boha a věčnosti.

                Zkusme na to v modlitbě pamatovat a prosit za všechny, kteří se na tyto velké věci připravují. Ať k tomuto setkání s Bohem a s vděčností přistupují odpovědně.

(1)    Nejsem idealista a nežiji ve skleníku, přesto se setkávám s těmi, kteří si udržují čistý štít až do svátosti manželství.

(2)    Jsou ještě jiné formy jak naplnit svůj život – třeba povolání lékaře na plný úvazek, učitele v misiích, …

PS: Pokud se někomu něco nelíbí nebo s tím nesouhlasí, klidně mi napište na [email protected] nebo mi zavolejte na 732 86 76 26. Ať nemusíte své námitky složitě tlumočit skrze mé představené, jak se občas děje. ;-)

Zobrazeno 5567×

Komentáře

dromedar

ouch... Dozvědět se o tom, že něco vadí nějakému farníkovi / čtenáři, který se sám přímo nikdy slovem neozval, rovnou od biskupa nebo z diecézní kurie...

Juris

Moniko, díky.

MarjánkaN

Jurisi, je úžasné sledovat, jak svoje kněžství prožíváš. S pokorou, plnou vážností a zralostí. Děkuji, myslím, že je to krásné a přitažlivé svědectví nejen pro ty, kteří o této cestě uvažují.

Juris

Marjánko, díky. Pro mě je to úžasné to sledovat zpětně, když třeba mám nějakou slabší chvíli a kdy se můžu radovat, že se mi něco podařilo. ;-) Tak se povzbuzujme navzájem.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio