Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Tisícovka

28. 2. 2013 23:55
Rubrika: z pastorace

   Byl obyčejný všední večer v naší městské kapli, pondělí. Protože jsem se rozhodl, že chci každý den slavit mši svatou, i když mám „volný den“, přidal jsem se ten večer ke společenství, abych s děkanem koncelebroval mši svatou.)

(Ivo, díky za fotku z jedné našich kaplí, z Řásné.)


   V té všednosti a obyčejnosti však vysvítala jedna, přinejmenším zajímavá, skutečnost, tato mše svatá byla už mou tisícou mši, kterou jsem mohl za oněch dvacet měsíců od svěcení slavit. Kdysi nám biskup Paďour říkal, kolik mší svatých v životě celebroval, tehdy to bylo okolo 15.000. Zdálo se mi to neskutečné číslo, a najednou vidím, jak ten čas letí, a nedozírné horizonty různých skutečností se přibližují.

   Listuju intenčním deníkem (knížka odsloužených mší svatých a jejich úmyslů) a vidím, kde všude na různých místech a za co jsem mohl sloužit, na koho jsem pamatoval při mši svaté. Zároveň vnímám vděčnost, protože i na mě mnohý z mých spolubratří při slavení Eucharistie pamatoval. Neustálý koloběh, hermeneutický kruh, který stále poodhaluje něco málo z pokladů života, které nám Bůh dal.

  Přemýšlím o své nehodnosti a paradoxu, že zrovna já jsem se stal knězem. Jak si to často málo uvědomuju, neřeším to, zapomínám děkovat. Toto číslo svým způsobem nic neznamená, výkon není intenzita, ani hloubka. Na druhou stranu, jsme jen lidé, které povzbuzují příklady, symboly, gesta, společenství a jiné. A v tomto případě, i toto krásné číslo může být oním symbolem pro povzbuzení, odhodlání, prohloubení vztahu s Bohem. Amen.

  PS: Napadlo mě, že „tisícovku“ si může prožívat každý – cyklista, školák, slepec, žena v domácnosti, dělník, pošťák, rybář, dítě, … Každého může povzbudit v naplňování jeho povolání. Ale Eucharistie je neměřitelná.

Zobrazeno 3660×

Komentáře

Yfča

Není zač(za fotku), navíc článek napsaný na moje narozeniny, jak trefné ;)

Juris

to je milé

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio