Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Štěpán a neviňátka - vánoční vraždy

30. 11. 2013 10:03

   Je to už několik let, když jsem v médiích zaznamenal tragickou zprávu, že ve vesnici mojí kamarádky došlo k vraždě a sebevraždě. Muž bez nějakého uvedeného důvodu zabil svou manželku a pak sám sebe. Druhý otřes nastal, když jsem se dozvěděl, že to byl táta mojí kamarádky, která byla v ten čas se svými sourozenci ve škole. Naštěstí. Nemohl jsem pochopit, rozdýchat to, co udělal táta od tak skvělé holky.

(nádherné výjevy ze života Ježíše Krista v Ingoldadtu v Německu

- klanění mudrců)


   Možná že něco podobného nás čeká za pár týdnů. Celý advent se připravujeme na radostný okamžik, jsme naplněni očekáváním, hltáme plnými doušky tajuplnou atmosféru událostí, postupně vrcholící v krásný okamžik, který toužíme udržet co nejdéle. Do tohoto pozvolného očekávání nás uvádějí proroci, zejména prorok Izaiáš. Krásná a silná slova nás povzbuzují, například: „Zaraduje se vyprahlá step, jak lilie zajásá a vykvete poušť.“ (Iz 35,10), nebo „Hle, panna počne a porodí syna“ (Iz 7,14).

   Vloni jsme v adventu sbírali kartičky andílků, které děti vystřihly a vybarvily. A pak jsme je umístili na velkou nástěnku, aby naši andělé zpívali narozenému králi ty nejkrásnější chvalozpěvy. Vše graduje v noci, ve které slavíme, že se narodil náš král, malý bezbranný Ježíš, v chudém příbytku někde na okraji města. Obyčejné jesle se stávají královským ložem a Mariin klín královským trůnem. Od obyčejných pastýřů až po vznešené moudré muže z východu, tito všichni se radují a sklání své hlavy v úctě před tímto chlapcem. Také i my už po dva tisíce let mohutně slavíme, říkáme těmto dním „vánoční oktáv“. Celých osm dní si připomínáme tento radostný okamžik Ježíšova narození.

   Avšak pozornému člověku nemůže uniknout, že v záplavě radosti, alelujových zpěvů a bílých ornátů, obléká kněz podvakrát červené roucho, symbol mučednictví. Nejprve je to prvomučedník jáhen Štěpán a pak malá nevinná nemluvňátka z Betléma. Jak je to možné, co se vlastně stalo?

   Štěpán byl jedním ze sedmi mužů, kteří byli vyvoleni za první jáhny. Jejich úkolem bylo pomáhat apoštolům. Ale Štěpán se neomezil pouze na hmotné projevy lásky. Jeho hluboká víra, provázená působením Ducha Svatého, byla trnem v oku jeho nepřátelům, kteří ho obžalovali a ukamenovali za hradbami Jeruzaléma. Ještě krutěji se žárlivost krále Heroda vypořádala s malými dětmi, mezi kterými předpokládal, že je nový král, který ho má nahradit.

   Jak rozumět utrpení a zabití zbožného a obětavého Štěpána, nebo těch malý bezbranných dětí? Nejsme schopni vysvětlit, proč trpí a umírá dobrý člověk. Nebo také ten, který během svého krátkého života nedokázal cokoliv udělat. Věříme, že jsme stále v Božích rukou, že to co přichází, má nás očistit od všeho nepodstatného. Jeden druhému vydáváme svědectví, proto je potřeba vzít utrpení jako nedílnou součást našeho života. Je to skutečnost, kterou jsme si nevybrali, po které jsme nikdy netoužili. Ale když ji Bůh z nějakého důvodu, kterému nerozumíme, dopustí, dejme této bolesti smysl. Štěpán se modlil a prosil za ty, kteří ho kamenovali. A po několika letech, jeden z účastníků tohoto krveprolití, se stal největším apoštolem v dějinách – svatý Pavel.

   Proto se modleme a doprovázejme všechny, kteří trpí, zatímco my žijeme v míru, lásce, radosti a zajištěnosti. Buďme těmto lidem nablízku alespoň duchovně, a modleme se také za ty, kteří je pronásledují. Třeba i mezi nimi stojí nějaký Šavel, který potřebuje něčí oběť, modlitbu, či odpuštění, aby se obrátil. Hodnota lidského života není v jeho délce a pohodlí, ale v tom, jaký jsme mu dali smysl. Nebát se důvěřovat Bohu.

   Bože, ty který jsi nejvýš milující, dobrý a spravedlivý. Nechápu, jak je možné, že někteří lidé, kteří nikdy nic špatného neudělali, tak trpí. Nerozumím tomu, je mi jich líto, trápí mě to. Tak tě za ně prosím, abys je z jejich bolesti vysvobodil, abys je posílil, aby věděli, že nejsou opuštěni. Svědectví jejich života je pro mě příkladem. Amen.

Zobrazeno 1790×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio