Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Svědectví ze školního prostředí

9. 1. 2014 22:19
Rubrika: z pastorace

   Děti nám nastavují zrcadlo. Nedorozumění na začátku školního roku zapříčinilo požehnání, že můžu v naší farnosti učit všechny ročníky náboženství. Celkem je to 65 dětí, které mám ve svém seznamu. Děti jsou různé, některé jsou hodná zlatíčka, další jsou jako živá rtuť. Ale obohatit může každé z nich, a každé jinak.


 

   Dávám dětem razítka za splněné úkoly a nálepky, když jsou za uplynulý týden na mši svaté. Snažím se je motivovat, protože většina z jejich rodičů nepraktikuje víru a děti chodí samy, nebo s prarodiči nebo s někým, kdo bydlí poblíž. Obdivuju zejména ty, kteří bydlí v okolních vesnicích, nejsou z věřících rodin a přitom dorazí na mši svatou pro děti, která je každou středu. Bolelo mě, že asi 5-6 dětí co chodí do náboženství, nebylo ani jednou za celé vánoce v kostele.

   Přesto jsem často svědkem mnoha drobných svědectví o Kristu, které vydávají svým životem. Jsou to často naše společné modlitby, kdy prosí za různé potřeby nebo myslí na ty, kteří nějak strádají.

   Ale tři konkrétní příklady:

   Terezka je usměvavé milé děvče. Často toho hodně ví a je na ni spolehnutí. Ale nikdy nedostala nálepku za účast na mši svaté, protože nechodí ani ona, ani její rodina. Říkal jsem jí, že bych jí taky rád dal nálepku, jako spolužačkám, ale že nemůžu. Ale jednou v adventu jsem ji zahlédl sedět v lavici v kostele. Pozval jsem děti na modlitbu Otče náš, a ona vyrazila také, dokonce se protáhla mezi překvapenými ministranty a chytila mě za ruku. Na tváři měla radostný úsměv šťastného dítěte a rozzářené oči. Byl jsem dojat, díky této radosti malé Terezky jsem prožil nádherný den.

   Jednou po dětské mši do sakristie doběhla jedna malá žaba, řekněme Petra. A prosila mě, zda bych ji nevyzpovídal. V duchu jsem byl naštvanej, protože mohla před mší, taky už mělo začít náboženství pro druhý stupeň, v kostele nikdo nebyl a než se vše uklidí a tak. Prostě se mi do toho nechtělo. Ale navenek jsem zůstal klidnej a s naprostou samozřejmostí jsem vzal Petru do zpovědnice a jako kněz jsem jí posloužil. Poděkovala mi, odešli jsme z kostela na faru, a tím to pro mě skončilo.

   Ale druhý den bylo nábíko a na otázku, kde se cítíme nejkrásněji, děcka odpovídaly, že s rodiči nebo kamarády. Ale Petra řekla, že nejhezčí místo je pro ni v kostele a nejkrásnější chvíle, kterou může prožít je svátost smíření. A korunovala to tím, že řekla: „A vám pane kaplane chci poděkovat, že jste mě včera v kostele vyzpovídal.“ To mě fakt dostala. Svědectví mě a dalším 15-ti spolužákům.

   A poslední svědectví bylo opět silné. Odcházím ze školy a na schodech v hale plné lidí mě dohoní jedna dívenka z prvního stupně, tentokráte třeba Maruška – Mája. Usmívala se a pozdravila mě. V ruce držela nějakou knížku, tak jsem se zeptal, co to má. Řekla, že je to její oblíbená knížka, byla to Bible. Otevřela místo, kde byla záložka a četla svůj oblíbený verš: „Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný.“ Spontálně, s naprostou samozřejmostí, bez ohledu na lidi okolo, vydala svoje svědectví.

   Jsem rád za ty Terezky, Petry a Marušky. A za všechny děti, které mám okolo sebe, že mě stále dokola učí milovat Boha a bližního, a dívat se na svět krásnýma, zářícíma a nevinnýma dětskýma očima.

Zobrazeno 4559×

Komentáře

Antonín Šimek

na e-knihy prach nesedá...

Lucie007

Třeba by poradil tady na signálech Rob, má už nějaké zkušenosti, nebo jistě i někdo jiný. Myslím, že je potřeba právě v dnešní době vydávat knížky s dobrým obsahem mnohem víc než dřív. Pokud to bude, tak Bůh má vždy mnoho možností a dokáže překvapovat a starat se:-) Myslím, že bída to taky není, jistě je pořád mnoho čtenářů, kteří si dobrou knížku koupí, určitě nejsem sama:-) Stačí jen malý krok, zatím psát třeba do šuplíku a až přijde čas tak se to posune, proč si dělat starosti dopředu?:-) Budu na to myslet v modlitbě. Zdravím z Hodonína )

Zobrazit 14 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio