Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Tak nám nasněžilo, i v Římě

12. 2. 2010 10:49
Rubrika: z Říma

Včera jsem se díval na předpověď počasí a tam byla ikonka deště a sněhových vloček. To už bylo vícekrát a nic, tak jsem už ani nedoufal. Však v Římě přece nesněží, říkal jsem si. Co jsem věděl, tak to bylo jen jednou a to 5. srpna 352, tam kde dnes stojí basilika Santa Maria Maggiore.


 

Ráno v kapli nebylo vidět světlo z venčí, prostě jako by si dneska slunko dalo "fraj", tedy šlofíka. Fakt to byla docela tma. Po snídani jsem se jen tak koukl z okna a připadl jsem si, že snad sním. Venku sněžilo. Hned jsem vběhl do jídelny, abych vzburcoval ostatní a obsadili jsme okna. Jakmile první nadšení opadlo, vyběhli jsme s foťáky do terénu a snažili jsme se něco zachytit.

No, abyste si vy (co jste doma v České Republice) a jste namlsaní alespoň metrem sněhu, nemysleli, že odpoledne vytáhneme igelitové pytle a kastroly a vyrazíme na jeden ze sedmi římských pahorků bobovat a koulovat se. Sníh se rychle rozpouští, ale taky i vytrvale sněží, tak uvidíme, možné je všechno, před 24 lety tu bylo přes 20 čísel sněhu (viz video). A když jsem viděl nadšení nepomucenských starousedlíků, včetně otce rektora, jak to zuřivě fotí, tak si myslím, že je to opravdu rarita.

Žijme a radujme se z přítomnosti, z toho co máme, ne z toho co nám chybí. Takže moc zdravím ze zasněženého Říma, kde u Kolosea jsou 3 centimetry a ve Vatikánu 4. ;-)

PS: Jdu si hledat pořádný igelitový pytel a starou matraci. :-)

Pro zájemce odkaz, kde jsou údaje, kolik sněhu nasněžilo v Římě během posledních desetiletí.

 

Zobrazeno 1699×

Komentáře

Juris

Ano, ano, bylo to super, myslím že nakonec se říkalo, že 5-6cm, což je hodně. Na Řím.<br />
To Petíšek: Tak to opatrně, aby Ti za chvíli stačily prsty na obou rukách, tady se furt něco zajímavýho děje.

Nikodema

...a v Římě kalmita jak na Sibiři, u Kolosea 3cm sněhu a a ve Vatikánu 4...

petisek

Tak to se máte. Já tam zažil jen takové jemné chmýří. Tak to už jsou dvě skutečnosti, o které jsem během studia přišel: a) konkláve b) pořádná chumelenice. Pozdravuj Nepomucenské ...

Andrea Hýblová (Neposeda)

To je skvělé! Od rána dostávám ze všech stran zprávy, že jen co jsem opustila Věčné město, tak začalo sněžit:-) Dokonce i má totálně vytížená exmaestra mi napsala. Tak vám to všem holt budu muset věřit!

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio