Jurisovy postřehy, zápisky, zajímavosti

Tři princezny

20. 11. 2015 15:56

   Potkat tři princezny, to je hezký námět na nějakou pohádku. A pohádky máme rádi všichni, nejen malé děti. Alespoň to tak vnímám u nás na centru, když někdo z týmu vypráví pohádky, že je o ně vždy zájem.


   Někdy ale zakusíte pohádku naživo, prostě projdete brankou, nebo jiným filtrem, a najednou se octnete v jiném světě. A něco podobného se nám stalo, když jsme s týmem vyrazili na návštěvu spřátelené rodiny. Bylo to jakési pohádkové setkání, naprosto odtržené od dnešní technické a empirické doby. Přírodní zákony byly jaksi potlačeny. Stačilo jen projít tou brankou.

   Tři princezny, společně s rodiči a malinkatým bráškou, připravily vše potřebné pro pohádkové setkání lidí, kteří mají rádi fantazii a na chvíli dokážou zapomenout, že existuje nějaká gravitace a čas. Pohádku vytvořilo až neskutečné množství přípravy a doplňků. U večeře, v pohádkově vyzdobeném a hračkami naplněném pokoji, každý na svém místě nalezl ručně psaný a kolorovaný jídelní lístek, do kterého si mohl host zaznamenat své pocity z pokrmů. Po bohaté hostině přišel prostor na hračky. Princezny (ale i malý princ) ukazovaly své hračky, knihy, hudební nástroje a všechno možné, co tam bylo fyzicky, nebo alespoň v ideji, abychom společně prožívali pohádku naživo.

   Postupně opadala bariéra ostychu, která zmizela v momentě, kdy pohádka pokračovala společným koncertem. Nejstarší princezna se ujala role dirigenta a každý si vzal nebo vymyslel svůj hudební nástroj a společně jsme hráli a zpívali. Vše pak vygradovalo společnou modlitbou na závěr, kdy jsme děkovali Bohu za milé setkání. Nevím jak ostatní, ale já jsem byl vytržen ze svého světa a mohl na chvíli na vše zapomenout a prožít pohádkový příběh s jednou rodinou.

   Jsem realista. Musí se tvrdě pracovat, a když si uděláme čas, může být i pohádka. Pohádka jako odměna pro druhé i pro sebe, pohádka jako chvíle pro povzbuzení a inspiraci do života, abychom na vše nehleděli jen skrze oči dospělého, ale viděli i dětským srdcem, dětskýma očima. Jsem rád za tři princezny, které mě na chvíli vytrhly z reality. Jsem rád za jejich rodinu, protože není snadné skloubit pohádky a běžný všední život. Martino a Jiří, díky.

(tři princezny a vpředu tři princové :D )

 

Zobrazeno 2452×

Komentáře

voda-zpívající

miluju pohádky!

kacarovi3

Jiří,dík za inspiraci.Děti jsou obrovským bohatstvím ne jen pro rodiče ale pro všechny,kdo zavítají do rodiného kruhu.My dospělí na to nějak pozapomínáme,věnujeme se sobě navzájem,často popíjíme horkou kávu,alkohol a jakoby nám děti překáželi.Vše musíme před nimi hlídat,zahánět je od stolu,když chtějí něco uchopit,být s námi.Jejich zvídavost a nenechavost je dělají obtížnými.Přitom stačí vstoupit do dětského světa,do jejich království a svým zájmem o ně nastolit pohádkový čas.Ty chvíle jsou daleko krásnější,než sedět v obýváku s rodiči u vína.Budu na to pamatovat a hledat pohádkový čas u přátel s dětmi,když u mě doma děti chybí...Jiří,tvá vnímavost a cit je pozoruhodný a vždy něčím překvapíš,ukážeš na něco,co nám uniká.Moc dík,že jsi tu s námi,že o tom píšeš.

abbe

Díky Jurisi, do nábožka s malými školáky 2-3 třída se to hodí. Každá pohádka musí být pečlivě připravena pro několik žáků, musí mít biblické jádro, měla by mít pointu a snadno uhádnutelná, pokud se hraje pantominou a ne jen vyprávěním v hodinách nábožka. Ještě jednou díky m.ab

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Nejnovější

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio